Ocak ayında 15 bin kişi işini kaybetti: Tekstil ve giyimde büyük çöküş

Tekstil ve Hazır Giyim Sektörlerinde İstihdamda Büyük Düşüşler Devam Ediyor

Ekonomim haberine göre, 2025 yılına kötü bir başlangıç yapan tekstil ve hazır giyim sektörleri, geçen yılı 65 bin kişilik istihdam kaybıyla tamamlamıştı. Ancak bu kayıpların ardı arkası kesilmiyor. Sadece ocak ayında, tekstil ve giyim sektörlerinde yaklaşık 15 bin kişi daha işlerinden oldu. Hazır giyim sektöründe 10 bin 640, tekstil sektöründe ise 4 bin 80 kişi istihdam kaybı yaşandı. Aynı dönemde, tekstil sektöründe hizmet veren firma sayısı 19 bin 461’den 19 bin 231’e gerilerken, konfeksiyon sektöründe toplam firma sayısı 38 bin 723’e düştü, 917 şirket kapandı.

Geçen yıl ihracat, üretim ve istihdamda büyük kayıplar yaşayan tekstil ve hazır giyim sektörleri, 2025’in ilk çeyreğinde de toparlanma belirtileri gösteremedi. Tekstil ihracatı durgun bir seyir izlerken, hazır giyim ve konfeksiyon tarafında belirgin bir küçülme yaşandı.

2024 yılının aynı dönemine göre, sektörün 3 aylık ihracatı %7,6 gerileyerek 4 milyar 185 milyon dolara düştü. Düşük talep, kur seviyesi ve artan üretim maliyetleri, bu düşüşte etkili oldu.

SGK Verilerine Göre Tekstilde 230, Giyimde 917 Firma Kapandı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, tekstilde 230, giyimde 917 firma kapandı. Bu durum, üretim süreçlerinin yavaşladığını ve birçok firmanın ayakta kalamadığını gösteriyor.

SGK verilerine göre, ocak ayında tekstil ve giyim sektöründe toplam istihdam 14 bin 715 kişi azalarak 944 bine geriledi. Geçen yılın genelinde yaşanan 65 bin kişilik istihdam kaybıyla birleşince, son 13 ayda yaklaşık 80 bin kişi işini kaybetti.

Sektör temsilcileri, beklenen toparlanmanın 2026’ya ertelenebileceğinden endişe ediyor.

18 Adet Büyük Ölçekli Şirket Üretimi Sonlandırmak Zorunda Kaldı

SGK verilerine göre, firma sayılarında da önemli değişiklikler yaşandı. Toplam firma sayısı bin 147 azalarak 57 bin 954’e düştü. 250 kişi ve üzeri istihdam sağlayan şirket sayısı, tekstil sektöründe 263’ten 260’a, giyim sektöründe ise 219’dan 204’e geriledi. Yani 18 adet büyük ölçekli şirket üretimlerini durdurmak zorunda kaldı.

İki Sektörde de Günlük Ücret Artışı Asgari Ücret Zammının Gerisinde Kaldı

İstihdamdaki düşüşte emeklilerin etkisi olduğu kadar ücret artışlarının da önemli bir etken olduğu belirtiliyor. 2025 yılı için asgari ücret zammı %30 olarak belirlenirken, tekstil ve giyim sektörlerinde günlük ücret artışının aynı oranda gerçekleşmediği görülüyor.

Related Posts

Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başlattığı dijital kira sözleşmesi çalışmasında ikinci aşamaya geçildi. Kasım 2024’te tamamlanan ilk fazda, taşınmaz sahibi bireyler e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyordu. Yeni düzenlemeyle …

Resmen başladı: Kira sözleşmelerinde yeni dönem

Hazine ve Maliye Bakanlığı, tarafından emlakta denetimi sağlamak ve sahte ilanların önüne geçmek üzere, e-Devlet’ten bildirim zorunluluğuna ilişkin düzenleme resmen başladı. Kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden yapılmasına yönelik …

Çin’e uygulanan gümrük vergileriyle ilgili Trump’tan yeni açıklama

ABD Başkanı Donald Trump, Hazine Bakanı Scott Bessent ve heyetinin İsviçre’de Çinli yetkililerle yapacağı görüşme öncesinde bu ülkeye uygulanan gümrük vergilerini yüzde 145’ten yüzde 80’e indirmeyi teklif etti.

Antalya 18 milyon turist hedefine emin adımlarla ilerliyor

1 Ocak-7 Mayıs döneminde 2 milyon 300 bin turisti ağırlayan Antalya, bu yıl için belirlenen 18 milyon yabancı turist hedefine emin adımlarla ilerliyor.

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.

Ev sahipleri, kiracılar ve emlakçılar artık e-Devlet’ten yapacak

Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden hazırlanmasına ilişkin hizmetin bugün itibarıyla emlakçıların da kullanımına açıldığını belirterek, “Gayrimenkul sahipleri, emlak danışmanına Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün sisteminden yetki verebilecek. Emlak danışmanı da aldığı yetkiyle, kontratı kiracı adayına elektronik ortamda ulaştırabilecek” dedi.