Anne babaların dikkat etmeli: Abla sendromu nedir?

Ablalık Sendromu: Ailenin Büyük Kızı Olmanın Yükü

Bir ailenin en büyük kız çocuğu iseniz bu durumu bilirsiniz. Ancak sizin çocuğunuz olacaksa bu sendromu yaşamaması için dikkat etmelisiniz.

Ablalık sendromu ya da diğer ismi ile büyük kız kardeş sendromu, ailedeki en büyük kız çocuklarının, erken çocukluk döneminde (3-6 yaş) ailenin yeni üyesinin gelmesi ile fazla sorumluluk ve beklentilerle karşılaşmaları durumu olarak tanımlanır. Bu sendrom, bir psikolojik rahatsızlık olmasa da ilerleyen dönemde birçok kişilik özelliğini de etkileyebilir.

EVİN BÜYÜK KIZI KÜÇÜK ANNE

Genellikle erkekleri önceleyen toplumlarda, abla tıpkı ailenin diğer kadın üyeleri gibi aile üyelerine bakma, ev işlerini yapma, barışı sağlama ve sorumluluk taşıma gibi görevlerle yükümlendirilir. Bu da ablanın, çocukluk döneminde “ikinci anne” gibi bir rol üstlenmesine yol açar. Hatta çocuğu kardeş ablasından bahsederken “O benim küçük annemdi” dediğine rastlayabilirsiniz.

PSİKOLOJİ DE KARDEŞ SIRALAMASININ KİŞİLİĞE ETKİSİNE DİKKAT ÇEKİYOR

Avusturyalı psikiyatrist Alfred Adler’in bireyin kişiliğinin aşağılık ve üstünlük kavramları üzerine yükseldiğini belirttiği teorisine göre, ilk doğan çocuklar liderlik özelliklerine ve güçlü bir sorumluluk duygusuna sahip olurlar. Ancak, bu durum aynı zamanda ablanın gereksiz bir baskı altında kalmasına neden olabilir. Kültürel normların etkisiyle, kız çocuklarının ev işleri ve bakım görevlerini erkek çocuklardan daha fazla üstlenmesi beklenir.

Ablalık sendromu, genellikle yetişkinliğe eriştiklerinde, geçmişteki bu aşırı sorumlulukların bireyi olumsuz etkilediği anlaşılır. Ablaların yaşadığı bu durumun belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Güçlü bir sorumluluk duygusu: Ablalar, sürekli olarak başkalarının ihtiyaçlarına odaklanır ve bu yük onları duygusal olarak zorlayabilir.
  • Kontrol ihtiyacı: Aile içindeki düzeni sağlama, her şeyin yolunda gitmesi için sürekli bir kontrol etme isteği.
  • Aynı yaşta insanlarla ilişkilerde zorluklar: Yaşlarının gerektirdiği şekilde serbest ve eğlenceli ilişkiler kurmada zorlanabilirler.
  • Aileye karşı kırgınlık: Sürekli sorumluluk taşımanın yarattığı bir huzursuzluk ve kırgınlık hissi.
  • İnsanları memnun etme dürtüsü: Başkalarını mutlu etmek için aşırı çaba sarf etme.
  • Kaygı bozukluğu: Sürekli kontrol etme ve sorumluluk duygusuyla yaşamak kaygıya yol açabilir.
  • Depresyon: Uzun süreli baskı ve sorumluluklar, depresyon gibi daha ciddi duygusal sorunlara yol açabilir.

Related Posts

Bu köye yerleşene milyonlarca lira veriliyor! Evler neredeyse bedava…

Kuzey İtalya’nın büyüleyici doğasıyla çevrili Trentino bölgesinde, terk edilme riskiyle karşı karşıya olan köyleri canlandırmak için başlatılan cömert konut teşvik programı beklenen ilgiyi görmedi. Yerel yönetim, kullanılmayan evleri satın alıp …

Kartal İmam Hatip YKS’de dikkat çekti

Bilal Erdoğan’ın da mezun olduğu Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi (AİHL), Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (2025-YKS) ilk 1000’de 63 derece elde etti.

Kayıp Alzheimer Hastası Bulundu

Burdur’da kaybolan 83 yaşındaki Emine P, arazide sağ olarak bulundu. Sağlığı iyi.

Yalova’daki düğünde tavuk pilav yiyen 100 kişi hastanelik oldu

Yalova’nın Çınarcık ilçesine bağlı Teşvikiye beldesinde düzenlenen bir sünnet düğününde tavuklu pilav yiyen yaklaşık 100 kişi gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastanelere kaldırıldı.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Barrack: Şam’da taraflar, çatışmaların sona erdirilmesi konusunda uzlaştı

ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Barrack: Şam’da taraflar, çatışmaların sona erdirilmesi konusunda uzlaştı

Dünyaca ünlü yıldız şaşkına döndü: Galatasaray’a gitmesi inanılmaz

Manchester Unitedlı eski futbolcu Rio Ferdinand, Galatasaray’a transfer olmaya hazırlanan Osimhen ile ilgili konuştu. Ferdinand, bu transferle ilgili, “Avrupa’da bu kadar takım varken Osimhen’in Galatasaray’a gitmesi inanılmaz. Forvet arayan Manchester United başta olmak üzere tüm takımlar uyuyor.” dedi.