Uzmanlar uyardı: Aşırı efor çocuklarda kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Yaz tatilinin başlamasıyla birlikte ailelerin tercih ettiği yaz okulları ve spor kamplarına katılacak çocuklarda kalp sağlığına dikkat çekiliyor. Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Çocuk Kardiyolojisi Bölümü’nden Prof. Dr. Cemşit Karakurt, her 1000 canlı doğumdan 10’unda doğuştan kalp hastalığı görüldüğünü ve bunların 3’te 1’inin ciddi kalp sorunları taşıdığını belirtiyor. Erken tanının önemine vurgu yapan Karakurt, “Gebeliğin 18 ile 22’nci haftaları arasında fetüsün kalp değerlendirmesinin yapılması, doğum sonrası izlenecek yol açısından büyük avantaj sağlıyor. Anne karnındaki muayeneler, bebeğin doğum şekline karar verilmesini ve tedavi planının yapılmasını sağlıyor” şeklinde konuştu.

GENÇ YAŞTA KALP KRİZİ OLABİLİR

Prof. Dr. Cemşit Karakurt, son yıllarda küçük yaştaki çocuklarda kalp krizi ve ani kalp durması vakalarının arttığını belirtiyor. Genetik ve genetik olmayan nedenlerle kalp rahatsızlıklarının bu duruma yol açabileceğini vurgulayan Karakurt, “Çocuklarda spor yapmadan önce EKG ve efor testi gibi tetkiklerle kalp değerlendirmesi zorunlu hale gelmiştir” ifadelerini kullanıyor. Ayrıca, pandemi süreciyle birlikte hareketsiz yaşam tarzının çocuklarda kalp hastalıkları için risk oluşturduğunu belirtiyor.

YAZ OKULU ÖNCESİ DOKTORA BAŞVURUN

Yaz aylarında çocukların daha fazla spor yaptığını hatırlatan Prof. Dr. Karakurt, yaz okulları ve spor kamplarına katılacak çocukların aşırı eforun altında yatan kalp sorunlarını tetikleyebileceğini belirtiyor. Bu nedenle ailesinde erken yaşta kalp rahatsızlığı öyküsü olan çocukların spor öncesi mutlaka doktor kontrolünden geçmeleri gerektiğinin altını çiziyor.

ERKEN TANI HAYAT KURTARIR

Prof. Dr. Karakurt, çocuklarda kalp hastalıklarının belirtilerinin sıklıkla göz ardı edildiğini dile getiriyor ve spor aktivitelerine katılacak çocuklarda düzenli kontrol ve takiplerin önemli olduğunu vurguluyor. Ani kalp durmalarının önlenebilir olduğunu belirten Karakurt, zamanında yapılacak tetkikler ve müdahalenin hayati önem taşıdığını söylüyor.

Related Posts

Uzmanı uyarıyor: Skolyoz tedavi edilmezse kalıcı sağlık problemlerine yol açabilir

Uzmanı uyarıyor: Skolyoz tedavi edilmezse kalıcı sağlık problemlerine yol açabilir

Sağlık Bakanı Memişoğlu’nun açıklaması, ‘Adım doğru ancak yön belirsiz’ diye değerlendirildi: HPV aşısı ücretsiz oluyor

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, HPV aşısının yıl sonunda uygulanmaya başlanacağını duyurdu. Aşının ücretsiz olması için mücadele eden hukukçular ise içeriğine dikkat çekerek, “Sınırlı koruyuculu değil, dokuz bileşenli ve etkili versiyon tercih edilmeli” uyarısında bulundu. “Adım doğru ancak yön belirsiz” değerlendirmesi yapıldı.

Hamilelikte bu mineral eksik olursa, sonuçları bir ömür sürebilir

Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Kılıçlı, iyot eksikliğinin özellikle hamilelik döneminde bebeklerin zihinsel gelişimini olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Uzmanlar, IQ düşüklüğü ve öğrenme sorunlarına karşı iyot tüketiminin önemine dikkat çekti.

O üründe pestisit oranı sınırın 40 katı çıktı

Tamponlarda kanserle ilişkilendirilen zehirli bir pestisit olan glifosatın tehlikeli seviyelerde bulunduğu ortaya çıktı. Yapılan araştırma, tamponlardaki pestisit seviyesinin içme suyundaki izin verilen sınırın tam 40 kat üzerinde olduğunu tespit etti.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor. 

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!