Çoruh Nehri Barajları Ekonomiye 148 Milyar TL Katkı Sağladı

Çoruh Nehri’nde Elektrik Üreten Barajlar Milli Ekonomiye 148 Milyar TL Katkı Sağladı

Türkiye’nin en hızlı akan Çoruh Nehri üzerinde faaliyet gösteren ve ‘Çoruh’un gerdanlıkları’ olarak adlandırılan Yusufeli, Deriner, Muratlı, Artvin ve Borçka barajları, işletmeye alındıktan bugüne kadar 55 milyar kilovatsaate yakın enerji üreterek, milli ekonomiye 148 milyar TL katkı sağladı. Çoruh Nehri’nin kot farkından yararlanarak elektrik üretimine devam eden barajlar, Artvin Valisi Turan Ergün’e göre suyu son damlasına kadar kullanıyor ve her damla su 5 defa kullanılarak elektrik üretiyor.

Çoruh Nehri Doğu Karadeniz Bölgesinin Elektrik İhtiyacını Karşılıyor

Bayburt’taki Mescit Dağları’ndan doğup, Gürcistan’ın Batum ilinden Karadeniz’e dökülen Çoruh Nehri, Türkiye’nin en hızlı akan nehri olup, üzerine inşa edilen barajlarla Doğu Karadeniz Bölgesi’nin yanı sıra Türkiye’nin elektrik ihtiyacını karşılıyor. Barajlar, enerji üretimiyle ülke ekonomisine önemli katkı sağlarken, Çoruh Vadisi’ndeki kot farkı sayesinde aynı su 5 kez elektrik üretiminde kullanılabiliyor. Toplamda 55 milyar kilovatsaate yakın enerji üreten barajlar, Türkiye ekonomisine yaklaşık 148 milyar TL katkı sağlamıştır.

5 barajın yer aldığı Artvin’den konuşan Vali Ergün, barajların turistlerin ilgisini çektiğini belirterek, bölgedeki baraj turizmini doğa turizmine katmayı hedeflediklerini söyledi. Yusufeli Barajı’nın 275 metre gövde yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek 5. barajı olduğunu belirten Vali Ergün, Deriner Barajı’nın da Türkiye’nin en yüksek 2. barajı olduğunu vurgulayarak, bu barajların özellikle yerli turistlerin ilgisini çektiğini aktardı. Deriner Barajı’nda bulunan baraj müzesi ve barajlar hakkındaki teknik bilgilerin yer aldığı gösterimlerle turistlere bilgi verildiğini belirtti.

Related Posts

Ekonomik göstergeler Güney Afrika’da alarm veriyor

Güney Afrika’da ekonomik görünümün önemli bir barometresi olan bileşik öncü göstergeler endeksi, Mayıs 2025’te bir önceki aya göre yüzde 1,3 oranında düşüş gösterdi. Nisan ayı verisi ise yukarı yönlü revize edilerek yüzde 0,6’lık bir gerileme olarak …

1983’te hizmete başladı: İstanbul’un köklü hastanesi iflas yolunda!

İstanbul’da kurulan ve 1983 yılından bu yana hizmet veren Özel Çevre Hastanesi konkordato talebinde bulundu. Mali güçlükler yaşayan hastaneye başvurusu üzerine 3 aylık geçici mühlet verildi. Mahkeme verilen geçici mühlet kapsamında konkordato …

44,2 milyon dolarlık kripto buhar oldu: İzini bulana yüzde 25’i verilecek

Hindistan’ın önde gelen kripto para platformlarından biri olan CoinDCX, büyük çaplı bir siber saldırıya maruz kaldı. Yaklaşık 44,2 milyon dolar değerindeki dijital varlık kötü niyetli kişilerce ele geçirildi. Şirket yetkilileri, saldırının yalnızca …

Dolar güne yükselişle başladı! Dolar ne kadar oldu? İşte dolarda son rakam (22 Temmuz 2025)

Dün günü yatay seyreden dolar/TL, günü önceki kapanışının hemen altında 40,3850’den tamamladı. Dolar/TL, bugün saat 09.45 itibarıyla önceki kapanışın yüzde 0,1 üzerinde 40,4190’dan işlem görüyor. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,2 yükselişle 47,2910 …

52 yıllık anlaşma sona eriyor! Türkiye harekete geçti

Türkiye ile Irak arasında 1973 yılından bu yana yürürlükte olan Ham Petrol Boru Hattı Anlaşması, 27 Temmuz 2026 itibarıyla sona erecek. Türkiye, Irak-Türkiye petrol boru hattı için “yeni ve canlı” bir dönem istiyor. Bu kapsamda 52 yıllık anlaşmanın günümüz şartlarına göre yeniden yapılması planlanıyor.

Emekliyi, çalışanı tefeciye ezdirecekler

Yargıtay’ın emekli maaşı kararının ardından tefecilerin, emekli ve çalışanların maaşına, ev sahiplerinin ise kiracıların maaşına el koyabilmesinin önü açıldı.