Aşırı susama ve idrara çıkma bu hastalığın belirtisi olabilir

Diyabetes Insipidus Nedir?

Sağlık alanındaki uzmanlar, aşırı susama ve sık idrara çıkma gibi belirtilerin genellikle diyabetle ilişkilendirilmesine rağmen, bu şikayetlerin altında farklı hastalıkların da yatabileceğini belirtiyor. Kandaki şeker düzeyleri ile bağlantılı olmayan nadir görülen diyabetes insipidus hastalığı özellikle yüksek sıcaklıklarda tehlikeli sonuçlara yol açabiliyor.

Hastalık hakkında açıklamalarda bulunan uzmanlar, böbreklerin suyu tutamaması sonucu kişilerin litrelerce su içmelerine rağmen yoğun susuzluk hissi yaşayıp sık idrara çıktığını belirtti. Ayrıca, idrar miktarının günde 10 litreyi aşabildiğine dikkat çekilerek, hastalığın yorgunluk, halsizlik gibi belirtiler de verebileceği vurgulandı.

Üç farklı nedeni bulunan diyabetes insipidus hakkında konuşan uzmanlar, beyindeki hipotalamus veya hipofiz bezinde antidiüretik hormon üretiminin yetersizliğinin hastalığın ortaya çıkmasına sebep olduğunu belirtti. Bu durumun yanı sıra bazı ilaçlar ya da genetik bozukluklar nedeniyle böbreklerin antidiüretik hormona yanıt verememesinin de hastalığın gelişimine etki edebildiği ifade edildi.

Tedavi süreci hakkında konuşan uzmanlar, diyabetes insipidus tanısı için farklı yöntemlerin kullanılabileceğini söyledi. Tedavi sonrasında da uygulanacak yöntemlerin hastalığın tipine göre değişiklik göstereceğini belirten uzmanlar, hastaların yaşam kalitesinin tedavi ile hızla düzelebileceğini ve uygun tedavi yöntemlerinin belirlenmesinin önemli olduğunu aktardı.

Tedavi Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diyabetes insipidus tedavisi sırasında hastaların su tüketimine önem verilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, psikolojik nedenlerle aşırı su içiminin tedaviyi karmaşıklaştırabileceğini vurguladı. Bu nedenle, hastaların tedavi sürecinde disiplinli olmaları ve doktor tavsiyelerine uygun şekilde hareket etmelerinin önemli olduğu kaydedildi.

Related Posts

Modern çağda ilişkiler neden kısa ömürlü? Çiftleri tüketen 6 yaygın hata!

Modern çağda ikili ilişkilerin büyük bir kısmı, adeta bağ kurulamadan başlıyor ve aynı hızla son buluyor. Uzman Klinik Psikolog Aycan Koç, günümüzde ikili ilişkileri tüketen 6 yaygın hatayı anlattı.

Uzmanı uyarıyor: Skolyoz tedavi edilmezse kalıcı sağlık problemlerine yol açabilir

Uzmanı uyarıyor: Skolyoz tedavi edilmezse kalıcı sağlık problemlerine yol açabilir

Uzmanlar uyardı: Aşırı efor çocuklarda kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, çocuklarda doğuştan gelen veya sonradan gelişen kalp hastalıklarının spor gibi efor gerektiren aktivitelerde hayati tehlikeye yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Karakurt, “Yaz okullarına kayıt yaptırmadan önce bir doktor kontrolü, olası risklerin önüne geçebilir” dedi.

Sağlık Bakanı Memişoğlu’nun açıklaması, ‘Adım doğru ancak yön belirsiz’ diye değerlendirildi: HPV aşısı ücretsiz oluyor

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, HPV aşısının yıl sonunda uygulanmaya başlanacağını duyurdu. Aşının ücretsiz olması için mücadele eden hukukçular ise içeriğine dikkat çekerek, “Sınırlı koruyuculu değil, dokuz bileşenli ve etkili versiyon tercih edilmeli” uyarısında bulundu. “Adım doğru ancak yön belirsiz” değerlendirmesi yapıldı.

Hamilelikte bu mineral eksik olursa, sonuçları bir ömür sürebilir

Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Kılıçlı, iyot eksikliğinin özellikle hamilelik döneminde bebeklerin zihinsel gelişimini olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Uzmanlar, IQ düşüklüğü ve öğrenme sorunlarına karşı iyot tüketiminin önemine dikkat çekti.

O üründe pestisit oranı sınırın 40 katı çıktı

Tamponlarda kanserle ilişkilendirilen zehirli bir pestisit olan glifosatın tehlikeli seviyelerde bulunduğu ortaya çıktı. Yapılan araştırma, tamponlardaki pestisit seviyesinin içme suyundaki izin verilen sınırın tam 40 kat üzerinde olduğunu tespit etti.