Avrupa’da 60 milyon kişiyi karanlıkta bırakan elektrik kesintisi tedirginlik yarattı: Türkiye için alarm zili

Enerji Krizi Avrupa’yı Sarsıyor: Türkiye de Tehlike Altında

Avrupa, enerji arzında önceki gece önemli bir krizle karşı karşıya kaldı. Bazı ülkelerde elektrik kesintileri yaşanırken, sanayi üretimi durma noktasına geldi, metrolar ve ulaşım sistemleri de aksadı. İspanya, Portekiz ve Fransa’da yaklaşık 60 milyon kişi karanlığa gömüldü. Bu durum Türkiye için de bir uyarı niteliğinde. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alpaslan Bayraktar, “Türkiye de aynı sistemin bir parçası olduğu için benzer durumlarla karşılaşabilir. Bu yüzden kamu ve özel sektör olarak dikkatli olmalıyız” dedi.

‘Hızlı Müdahale Şart!’

Türkiye enerji konusunda dışa bağımlı ve Avrupa ile aynı ağı kullanıyor. Uzmanlar, herhangi bir hazırlık yapılmadığına dikkat çekiyor. TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Mahir Ulutaş, Türkiye’nin şu an için acil bir risk altında olmadığını belirtti. Ulutaş, Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin (TEİAŞ) hızlı müdahale yeteneğinin önemli olduğunu vurguladı.

Ulutaş’a göre Türkiye, sistemin etkilenmemesi için hızlı bir şekilde bağlantıları kesme kapasitesine sahip. Enerji üretimi özel sektör tarafından gerçekleştirilirken, iletim hattının güçlü olduğu ancak dağıtım şebekelerinin bakımsız olduğu belirtiliyor. Türkiye’nin enerji depolama ve frekans dengeleme yatırımlarına odaklanması gerektiği ifade ediliyor.

‘Sanayide B Planı Yok!’

Makina İmalat Sanayi Federasyonu Başkanı Adnan Dalgakıran, sanayi sektörünün olası elektrik kesintilerine karşı bir B planının olmadığını dile getirdi. Türkiye’nin böyle bir sorunla nasıl başa çıkacağına dair bir planının olmadığı belirtilirken, sanayicilere önemli sorumluluklar düştüğü vurgulanıyor.

Özellikle sürekli ocakların çalışması gereken sektörler için ciddi önlemler alınması gerektiği belirtilirken, sanayicilere yedek jeneratör ve batarya sistemleri kullanımı öneriliyor. Ayrıca, enerji arzındaki ani dalgalanmaların erkenden tespit edilmesi için otomatik aksiyon alınmasını sağlayacak yatırımların artık zorunlu hale geldiği ifade ediliyor.

Olası Krizi Önlemek İçin Alınması Gereken Önlemler

Her ne kadar Türkiye için şu an için büyük bir enerji krizi tehlikesi olmasa da, olası kesintilerin önüne geçmek için bazı önlemlerin alınması gerektiği belirtiliyor. Organize sanayi bölgelerinde yedek jeneratörlerin ve batarya sistemlerinin yaygınlaştırılması, enerji tüketimini esnek saatlere kaydırma modellerinin benimsenmesi gerektiği ifade ediliyor.

İş dünyasına önemli bir sorumluluk düştüğü belirtilirken, vatandaşların da enerji tasarrufu bilincini artırmak için çaba göstermesi gerektiği vurgulanıyor. Toplumun, akıllı cihaz kullanımına yönelmesi, yalıtım yatırımlarını artırması ve bireysel yenilenebilir enerji yatırımlarını teşvik etmesinin önemli olduğu belirtiliyor.

Related Posts

Rekabet Kurumu’ndan süt sektörüne dev soruşturma: Çok sayıda şirket mercek altında!

Rekabet Kurumu, süt sektöründe faaliyet gösteren çok sayıda şirket hakkında soruşturma başlattı.

CHP’li Genç: Devlet her 1 liralık faiz gelirine karşılık yaklaşık 16 lira faiz ödemesi yapmakta

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, Hazine’nin faiz gideri ile ilgili, “Mart ayında faiz gelirleri 9 milyar 879 milyon TL olurken, faiz giderleri tam 160 milyar 710 milyon TL olmuştur. Yani devlet, her 1 liralık faiz gelirine karşılık yaklaşık 16 lira faiz ödemesi yapmaktadır” dedi.

Meta’dan dolandırıcılık uyarısı: Para göndermeden önce bu güvenlik araçlarını kullanın

Meta, çevrim içi dolandırıcılık karşıtı çalışmaları kapsamında, yatırım ve ödeme dolandırıcılıklarından korunmaya ilişkin önerileri ile platformda sunulan güvenlik araçlarını paylaştı.

21 kurumdan Erdoğan’a Irak çağrısı: Ticari engelleri kaldırın

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde faaliyet gösteren 21 Oda/Borsa AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Irak sınırında ticareti zorlaştıran uygulamalarda değişikliğe gidilmesi için çağrıda bulundu. Irak Başbakanı Muhammed Şiya …

Asya borsaları coştu: Ticaret anlaşması mı geliyor?

Küresel piyasalarda ABD Merkez Bankasının (Fed) politika faizini sabit bırakmasının ardından pozitif seyir izlenirken, tarifelere ilişkin yeni gelişmeler yatırımcıların odağında kalmayı sürdürüyor. Ticaret gerilimleri sebebiyle Asya genelinde bir …

İhracat yükseldi: Türk gıda ürünlerine talepte artış

İhracat yükseldi: Türk gıda ürünlerine talepte artış