İşçi haklarında sınıfta kaldık: Türkiye yine en kötü 10 ülke arasında

Küresel Haklar Endeksi 2025: İşçi Hakları Derinleşen Krize İşaret Ediyor

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), son Küresel Haklar Endeksi 2025 raporunu yayımladı. Bu kapsamlı rapor, dünya genelinde işçi hakları ihlallerini ortaya koyarak, işçiler ve sendikalar açısından küresel ölçekte derinleşen bir krize işaret ediyor.

Rapora göre, endeks Avrupa ve Amerika’nın 2014’ten bu yana en düşük puanlarını aldığını vurguluyor. Temel özgürlükler arasında ifade özgürlüğü, toplanma hakkı, toplu pazarlık ve grev hakkında ciddi gerilemeler kaydedildiği belirtiliyor. 151 ülkeden yalnızca yedisi en yüksek puanı alabilirken, ortalama ülke skorları beş bölgeden üçünde kötüleşmiş durumda.

Türkiye: En Kötü 10 Ülke Arasında

ITUC Endeksi’nde Türkiye, 2025 yılında da işçiler için en kötü 10 ülke arasında yer alıyor. Türkiye’de rapora göre:

  • Sendikal nedenlerle kitlesel işten çıkarmalar meydana geliyor.

  • Toplu pazarlık hakkı engelleniyor.

  • Sendika üyeleri ve yöneticileri keyfi biçimde tutuklanıyor.

  • 1 Mayıs 2024’te İstanbul’da Taksim Meydanı’na yürümek isteyen 200’den fazla kişi gözaltına alındı. 2 Mayıs’ta 29 kişi daha tutuklandı. Polis, gösterilere gaz bombası ve plastik mermiyle müdahale etti.

  • DISK/Dev Sağlık-İş, 10.000 üyesini temsilden dışlayan bir kararla toplu pazarlık hakkını kaybetti.

  • DISK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da dahil olmak üzere birçok üyenin üyeliği keyfi olarak düşürüldü.

Tutuklamalar ve Baskılar

  • DISK Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çalışkan, Genel-İş Başkanı Kemal Göksoy ve eski temsilci Serdar Ekingen, 15 yıl öncesine dayandırılan suçlamalarla tutuklandı.

  • DISK/Sosyal-İş üyesi ve toplu pazarlık uzmanı İsmet Arslan, kanser tedavisi görürken cezaevine konuldu.

  • 2025 Mart’ında Arslan ile birlikte Eğitim-Sen üyeleri Yusuf Eminoğlu ve Giyasettin Yiğit serbest bırakıldı. Ancak yargılamaları halen devam ediyor.

Dünyada Durum: Hak İhlalleri Derinleşiyor

Raporda, dünyada hak ihlallerinin derinleşmekte olduğuna dikkat çekiliyor. Öne çıkan verilere göre:

  • İşçilerin %72’si adalete erişemiyor (2024’te bu oran %65’ti).
  • Grev hakkı, ülkelerin %87’sinde ihlal ediliyor.
  • Sendika kurma hakkı %74, toplu pazarlık hakkı %80 oranında engelleniyor.
  • İfade ve toplanma özgürlüğüne yönelik saldırılar rekor seviyeye (%45) ulaşmış durumda.

ITUC’den Çağrı: Demokrasi İçin Mücadele, Herkes İçin Adil Gelecek

ITUC, yayımladığı raporda “Herkes İçin Adil Bir Gelecek İçin Demokrasi” kampanyasını duyurdu ve devletlerin ve şirketlerin işçilerin haklarına karşı yürüttüğü baskılara karşı tüm sendikaları küresel dayanışmaya çağırdı.

Related Posts

Yakıtı kokluyor kilometrede 30 kuruş yakıyor. TOGG’dan daha ucuza satılıyor

Kia’nın yeni elektrikli kompakt SUV modeli EV3, Türkiye pazarına iddialı bir giriş yaptı. 600 kilometre menzil sunan araç, tam şarj maliyetiyle kilometre başına yaklaşık 30 kuruşluk düşük tüketimiyle öne çıkıyor. TOGG T10X’e doğrudan rakip olan EV3 …

Trump işçileri gerekçe gösterdi, fiyatlar aratabilir dedi

ABD Başkanı Donald Trump vergi açıklamalarına devam ediyor Trump, otomotiv işçilerini daha fazla korumak için ithal otomobillere getirdiği yüzde 25’lik gümrük vergisini artırabileceğini söyledi.

Polisin sessiz çığlığı: İmdat diyorlar, duyan yok!

Bazı sabahlar vardır… İçinizde tarif edemediğiniz bir huzursuzlukla uyanırsınız. Telefon ekranında düşen ilk haberle yutkunursunuz: “Bir polis daha yaşamına son verdi.” Giderek artan bu “haberler” artık sadece birer bireysel vaka değil. Bunlar …

Nisan ayında sanayi üretiminde sert düşüş!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin sanayi üretim endeksi verilerini açıkladı. Sanayi üretim endeksi, nisanda aylık bazda yüzde 3,1 gerilerken yıllık bazda yüzde 3,3 yükseldi. Buna göre, söz konusu ayda takvim etkisinden …

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren yıllık izin kararı: Yargıtay o kuralı değiştirdi

Yargıtay, kullanılmayan yıllık izin ücretlerinin tahsilinde uygulanan zaman aşımı süresiyle ilgili önemli bir içtihat değişikliğine gitti. Buna göre, uzun yıllar 10 yıl olarak uygulanan zaman aşımı süresi artık geriye dönük olarak 5 yıl şeklinde …

Şubat ayında konkordato ilan etmişti: Borsada işlem gören inşaat devi için ek süre verildi

Borsa İstanbul’da işlem gören ve şubat ayında konkordato ilan eden Yeşil Gayrimenkul için mahkeme üç ay daha geçici süre verdi.